Крім правил і знаків, в ПДД є ще інформаційні таблички. Якими вони бувають і навіщо їх використовувати розписано в 30-ому розділі правил дорожнього руху України.

На відповідних транспортних засобах установлюються такі розпізнавальні знаки:


Автопоїзд - три ліхтарі оранжевого кольору, розташовані горизонтально над передньою частиною кабіни (кузова) з проміжками між ліхтарями від 150 до 300 мм - на вантажних автомобілях і колісних тракторах (класу 1,4 т і вище) з причепами, а також на зчленованих автобусах і тролейбусах.


Глухий водій - круг жовтого кольору діаметром 160 мм з нанесеними всередині трьома чорними кружками діаметром 40 мм, розташованими по кутах уявного рівностороннього трикутника, вершина якого спрямована донизу. Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, якими керують глухі або глухонімі водії.


Діти - квадрат жовтого кольору з каймою червоного кольору і чорним зображенням символу дорожнього знака (сторона квадрата - не менше 250 мм, кайма - 1/10 цієї сторони). Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, що перевозять організовані групи дітей.


Інвалід - квадрат жовтого кольору із стороною 150 мм і чорним зображенням символу таблички. Знак розміщується спереду і ззаду на механічних транспортних засобах, якими керують водії-інваліди.


 Знак небезпеки - інформаційна таблиця у формі ромба, на якій зображений знак небезпеки. Зображення, розміри і розміщення таблиць на транспортних засобах визначаються Європейським Угодою про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів.


Лікар - квадрат синього кольору (сторона - 140 мм) із вписаним зеленим кругом (діаметр - 125 мм), на який нанесено білий хрест (довжина штриха - 90 мм, ширина - 25 мм). Знак розміщується спереду і ззаду на автомобілях, що належать водіям-лікарям (за їхньою згодою). Якщо на транспортному засобі розміщено розпізнавальний знак «Лікар», в ньому повинна бути спеціальна медична аптечка та інструментарій за переліком, визначеним Міністерством охорони здоров'я, для надання кваліфікованої допомоги при дорожньо-транспортній пригоді.




Обмеження максимальної швидкості - зображення дорожнього знака із зазначенням дозволеної швидкості (діаметр знака - не менше 160 мм, ширина кайми - 1/10 діаметра).Знак розміщується (наноситься) ззаду ліворуч на механічних транспортних засобах, якими керують водії зі стажем до 2 років, великовагових і великогабаритних транспортних засобах, транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів у разі перевезення вантажним автомобілем пасажирів, а також у випадках, коли максимальна швидкість транспортного засобу згідно з його технічною характеристикою або окремими умовами руху, визначеними органами Національної поліції, нижче встановленої в пунктах 12.6 і 12.7 цих Правил.

Навчальний транспортний засіб - рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори й каймою червоного кольору, в який вписано літеру «У» чорного кольору (сторона - не менше 200 мм, ширина кайми - 1/10 цієї сторони). Знак розміщується спереду і ззаду на транспортних засобах, які використовуються для навчання водінню (допускається встановлення двостороннього знака на даху легкового автомобіля).

Шипи - рівносторонній трикутник білого кольору з вершиною догори й каймою червоного кольору, в який вписано літеру «Ш» чорного кольору (сторона трикутника - не менше 200 мм, ширина кайми - 1/10 сторони). Знак розміщується ззаду на транспортних засобах, на яких встановлено шини з шипами.

Будьте відповідальнтими на дорозі і дотримуйтесь правил дорожнього руху.Відповідний знак попередить інших водіїв і вбереже Вас від небезпеки.